Centrul de evaluare si consiliere psihologica a copiilor

Sprijinirea infiintarii Centrului de evaluare si consiliere psihologica a copiilor aflati in serviciul de tip familial, rezidential si din familie de catre Rotary Club Turnu Severin Continental, ca partener al Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Mehedinti

Beneficiari: copiii clinic sanatosi cat si copiii cu dizabilitati neuro-psihice din judetul Mehedinti, din care beneficiarii principali sunt un numar de 624 copii aflati cu masura de protectie speciala in servicii de tip familial, un numar de 158 copii aflati cu masura de protectie speciala in servicii de tip residential, un numar de 110 copii care frecventeaza centre de zi

De ce sa ne implicam?

Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Mehedinti considera absolut necesara existenta unui astfel Centru in judetul nostru, dar din pacate amana infiintarea lui din lipsa de resurse. OUG 34/2009 care a rectificat Legea bugetului de stat in anul 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai permite acestei institutii sa achizitioneze mobilier si echipamente birotica. Astfel, in prezent nu exista posibilitatea dotarii unui astfel de centru, privand grupul tinta amintit mai sus de un tip de servicii speciale si specializate, menite sa ii imbunatateasca viata.

Ce inseamna un Centru de evaluare si consiliere psihologica a copiilor aflati in serviciul de tip familial, rezidential si din familie?

I. Misiune

Centrul de evaluare si consiliere psihologica a copiilor aflati in serviciul de tip familial, rezidential si din familie are ca principala misiune furnizarea de servicii psihologice specializate privind asistarea, consilierea si sprijinirea copiilor aflati in dificultati psihosociale, stimularea dezvoltarii capacitatilor copilului in vederea adaptarii adecvate la mediul social, pregatirea pentru viata independenta si integrarea acestuia in societate.

II. Servicii

Serviciile oferite de Centrul de evaluare si consiliere psihologica a copiilor aflati in serviciul de tip familial, rezidential si din familie, sunt:

– consiliere psihologica individuala si de grup,
– consiliere psihopedagogica si terapie ocupationala,
– psihoterapie si logopedie,
– evaluare psihologica si identificarea nevoilor necesare dezvoltarii armonioase,
– orientare profesionala din punct de vedere al abilitatilor si aptitudinilor.

III. Beneficiari si grupuri tinta

Populatia tinta : copiii clinic sanatosi cat si copiii cu dizabilitati neuro-psihice din judetul Mehedinti.

Principalii beneficiari sunt:

– un numar de 624 copii aflati cu masura de protectie speciala in servicii de tip familial, din care: 289 copii se afla in plasament la rude pana la gradul IV, 44 copii aflati in plasament la persoana/familie, 252 copii aflati in plasament la asistent maternal profesionist precum si 34 copii cu tutela;
– un numar de 158 copii aflati cu masura de protectie speciala in servicii de tip rezidential;
– un numar de 110 copii care frecventeaza centre de zi.

IV. Obiective

Centrul are ca si obiective:

– cresterea calitatii vietii copiilor si asigurarea unei interventii eficiente in beneficiul copiilor,
– evaluarea psihologica si identificarea nevoilor adecvate dezvoltarii normale,
– consilierea psihologica adecvata varstei, nevoilor, potentialului de dezvoltare si particularitatilor copiilor,
– optimizarea relatiei parinte-copil prin dezvoltarea unui atasament securizant precum si asigurarea unui climat afectiv stabil,
– cresterea capacitatii de identificare si valorificare a resurselor proprii,
– formarea, dezvoltarea competentelor si abilitatilor parentale necesare dezvoltarii copilului,
– pregatirea parintilor/familiei substitutive pentru a folosi diverse metode educative necesare nevoilor copiilor,

V. Activitati

Activitatea de consiliere psihologica se desfasoara in baza unui plan personalizat de consiliere, ale carui obiective sunt negociate cu beneficiarii, in functie de gradul lor de maturitate. Acest plan este elaborat in urma realizarii raportului de evaluare psihologica, care presupune o serie de sedinte de testare a copilului, urmarind dezvoltarea psihica pe mai multe paliere, respectiv la nivel intelectual, emotional si relational. Finalitatea sedintelor de consiliere psihologica poate fi: cresterea capacitatii de identificare si valorificare a resurselor proprii, depasirea traumei asociate abuzului suferit de catre copil, invatarea de catre acesta a drepturilor proprii, dezvoltarea mecanismelor psihice de aparare, utilizarea modalitatilor de evitare a victimizarii.

Activitatea de evaluare si interventie psihologica pentru copii , adolescenti si tineri se realizeaza individual si imbina elemente de terapie prin joc, tehnici cognitiv-comportamentale si tehnici proiective. De asemenea, ne adresam: tulburarilor care apar de regula pentru prima oara in perioada copilariei, cum ar fi: retard in dezvoltare, tulburari de invatare, tulburari de comunicare, tulburari de deficit de atentie si hiperactivitate, ticuri, tulburari de eliminare (enurezis, encoprezis), anxietate de separare, tulburarilor de comportament, tulburarilor emotionale (anxietate, depresie) precum si altor tulburari care implica factori psihologici.

In ceea ce priveste formarea, dezvoltarea competentelor si abilitatilor parentale pentru a face fata cerintelor de dezvoltare ale copiilor lor, ne axam pe dezvoltarea de abilitati co-terapeutice, respectiv implementarea interventiei in context familial. Acest lucru asigura generalizarea achizitiilor si mentinerea lor in timp, practic cresterea calitatii vietii beneficiarilor.

In vederea asigurarii climatului afectiv securizant si a dezvoltarii relatiei optime de atasament copil-parinte se pregatesc parintii/familia substitutiva sa utilizeze strategii de rezolvare eficiente a problemelor precum si de dobandire a mecanismelor de control.

Centrul de evaluare si consiliere psihologica a copiilor aflati in serviciul de tip familial, rezidential si din familie vine cu un colectiv de profesionisti care raspund nevoilor fiecaruia, oferind servicii de terapie, consiliere si inclusiv de training pentru parintii copiilor cu ADHD, sindrom down, deficienta mintala severa.

VI. Resurse umane
Echipa profesionala a Centrului este formata din : sef de centru, 7 psihologi cu diverse specializari si formari in domeniul psihologic, sociolog si asistent social.

!!!SPRIJIN ROTARY

VII. Resurse materiale

In vederea desfasurarii activitatii la standarde de performanta exista necesitatea dotarii cu urmatoarele obiecte:

– 3 birouri,
– 10 scaune,
– 1 masuta pt.copii + 2 scaunele,
– 1 dulap biblioteca,
– 6 etajere perete,
– 2 calculatoare + imprimanta,
– materiale didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte