Cluburi Rotary

FOAR 2015

Clubul Rotary constituie entitatea de bază în Rotary International. În cadul întâlnirilor săptămânale obișnuite, membrii fiecărui club au ocazia să dicute împreună aspectele noi ale comunității în care trăiesc, să analizeze activitățile trecute, să stabilească un plan de acțiune detaliat pentru cele care urmează și să propună noi activități în funcție de provocările societății, sî participe la dezvoltarea unei comunități sustenabile.

Cluburile Rotary oferă membrilor săi șansa de a-și dezvolta aptitudini precum discursul public, managementul proiectelor, și planificarea și organizarea evenimentelor. Prin cluburile Rotary se crează și se dezvoltă noi contacte de afaceri și prietenii, la nivel local, național și internațional. Aici se discută și se caută soluții la cele mai importante probleme pentru membrii clubului.

Arunci când nu se poate înființa un club în format clasic din diverse motive (mobilitate foarte mare a membrilor, distanța foarte mari sau zone inaccesibile, etc.), se pot înființa cluburi electronice (e-cluburi).

Un e-club are întâlniri regulate săptămânale la fel ca un club clasic, elaborează și dezvoltă proiecte, și socializează, dar principala formă de comunicare a unui astfel de club este Internetul.

Cluburile Rotary din întreaga lume pot colabora între ele în diverse moduri, inclusiv utilizând programe standard ale Rotary International, precum cluburi înfrățite, organizarea de schimburi de prietenie, alăturarea la grupuri rotariene de acțiune sau grupuri de prietenii rotariene.

Cluburile înfrățite (sau gemene) sunt două cluburi din țări diferite care dezvoltă o relațială formală de colaborare de lungă durată, pentru a promova înțelegerea și bunăvoința universală și a dezvolta proiecte comune. De obicei, cele două cluburi înfrățite partajează interese, provocări sau un trecut comune, au mai colaborat în trecut, locațiile lor corespund scopului comun de a servi al celor două cluburi, și există o limbă comună de comunicare.

Schimburile de prietenie permit exploarea de noi culturi și diversificarea perspectivelor pentru participanții la un astfel de proiect. Ele reprezintă o oportunitate de schimburi internaționale auto-finanțate între rotarieni și familiile lor. Prin astfel de proiecte se fac noi prietenii și se stabilesv parteneriate internaționale pentru servirea comunităților.

Grupurile de acțiune rotariene pot include membrii cluburilor Rotary, membrii familiilor lor, și rotarienii cu expertiză în anumite domenii. Membrii grupurilor de acțiune rotariene ajută prin expertiza lor colabprând cu cluburi și districte în cadrul unor proiecte specifice.

Prieteniile rotariene sunt grupuri de rotarieni care împărtășesc pasiuni sau profesiuni comune. Ele pot include rotarieni, soțiile acestora, și membrii cluburilor Rotaract. Obiectivele prieteniilor rotariene pot fi foarte variate, în funcție de interesele și cunoștințele comune.

Comitetele interțări sunt entități care includ districte cluburi Rotary din mai multe țări. Printre obiectivele comitetelor interțări se numără elaborarea și dezvoltarea de proiecte internaționale de servicii, sponsorizarea unor noi cluburi Rotary, dezvoltarea de relații  între cluburi înfrățite, etc.

Referințe: https://www.rotary.org

1 thought on “Cluburi Rotary

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte