Fauna Ichtiologică a României, de Grigore Antipa

Fauna_Ichtiologica_a_RomanieiInstitutul de arte grafice “Carol Göbl”, 1909 – 294 pagini

Volumul este rezultatul unei activităţi de aproape 14 ani. In primul rând ea este o lucrare curat ştiinţifică: faunistică, biologică şi sistematică. In al doilea rând are un capitol din etnografia poporului român, pescuitul. Mulţimea de nume populare româneşti pentru instrumentele de pescuit şi peşti vor fi de oarecare folos filologilor şi linguiştilor. Materialul statistic relativ la producţia pescăriilor, preţurile peştelui şi toate datele economice şi comerciale, etc. va fi şi el de un oareşcare folos economiştilor.

Fauna ihtiologică a României are o importanţă ştiinţifică mai mare decât o simplă faună locală, căci noi fiind la gurile Dunării avem cheia pentru o mare parte din fauna Europei centrale.

Grigore Antipa

G.Antipa

Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani, d. 9 martie 1944, București) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Este savantul care a renovat total și instalat în 1906 Muzeul Național de Istorie Naturală, care acum care îi poartă numele, în actualul său lăcaș din București.

Sari la bara de unelte