Conform unui document oficial, în vecinătatea zonei populate a municipiului se află fabrica de apă grea ROMAG-PROD, cu potenţial mare de poluare, prin emisiile de H2S, şi termocentrala ROMAG TERMO, care emana cantităţi mari de CO2, SO2, NOx, pulberi în suspensie eliberate în atmosferă. În perspectiva închiderii fabrii de apă grea, vor exista în continuare probleme de mediu generate de dezafectarea instalaţiilor. Pentru a prezerva condiţiile de viaţă ale cetăţenilor şi pentru respectarea calităţii mediului înconjurător, sunt necesare măsuri de protecţie a mediului din partea agenţilor poluatori.
Pentru monitorizarea factorilor poluanţi din zonă, este necesară punerea la punct a unui sistem integrat de monitorizare, insuficient dezvoltat în prezent.
Bogăţia de resurse hidrologice din zonă se manifestă şi reprezintă în acelaşi timp şi un risc prin inundaţiile care apar mai ales primăvara, ceea ce face necesare măsuri ample de amenajare a râurilor împotriva inundaţiilor. Zonele care prezintă risc de inundaţii sunt: Canalul Pădurea Crihalei, Canalul Schela, Râul Topolniţa. În perimetrul şi vecinătatea municipiului există şi zone critice sub aspectul degradării solurilor, care necesită măsuri de protecţie sau chiar reconstrucţie ecologică. Afectate din punct de vedere ecologic sunt: zona de centură, zona Unitatea Militară, zona Banoviţa Nouă ; măsuri importante de reconstrucţie ecologică sunt necesare la Clisura Dunării, care a devenit o zonă critică sub aspect ecologic.
Construirea sistemelor hidroenergetice Porţile de Fier I şi II a adus confort pentru locuitori, dar a indus efecte negative (directe şi indirecte) în eco-sistemele zonei: au apărut modificări de habitate, de areale de distribuţie a unor specii, comunităţi de plante şi animale, a fost facilitată apariţia unor specii invazive. Pentru monitorizarea feomenelor specifice zonei, este necesară o activitate de corelare a acţiunilor transfrontaliere în domeniul protecţiei şi managementului mediului.
Având în vedere că un rol impotant în protecţia mediului îl joacă cetăţenii, prin atitudinea faţă de acesta, este necesar de pus la punct un sistem de educare şi informare a cetăţenilor în probleme de mediu.
Donaţi pentru implicarea asociaţiei noastre în îmbunătăţirea mediului în Drobeta Turnu Severin!
Nume asociaţie: ASOCIATIA ROTARY CLUB TURNU SEVERIN CONTINENTAL
Adresa: B-dul Tudor Vladimlrescu nr.76, Camera 2, Drobeta Turnu Severin, Judeţul Mehedinţi, Romania
Cod fiscal: 28369360
Banca: ING Romania
Cont bancar (IBAN): RO36 INGB 0000 9999 0244 4663
Codul SWIFT (pentru transfer bancar din străinătate): INGBROBU
Proiecte şi acţiuni caritabile desfăşurate de noi până în prezent: