Rotaract

Rotaract

Motto: Auto-dezvoltare – Prietenie prin servicii
Înfiinţare: 1968
Tip: club de serviciu
Origini: familia Rotary International
Zona servită: în toată lumea
Membri: 207690 (31 decembrie 2011)
Limbi oficiale: engleză, suedeză, portugheză, italiană, franceză, spaniolă, germană, coreeană, japoneză
Site: www.rotaract.org

Rotaract a început inițial ca un program Rotary Internațional pentru tineret, în 1968, la Charlotte North Rotary Club în Charlotte, Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, și a crescut într-o organizație mare sponsirizată de Rotary cu peste 9539 de cluburi răspândite în întreaga lume și 219,397 de membri. Este o organizație de servicii, leadership și muncă în folosul comunității pentru tineri, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18-30 ani. Rotaract se concentrează pe dezvoltarea tinerilor ca lideri în comunități și la locul de muncă. Cluburi din întreaga lume iau, de asemenea, parte la proiecte de servicii internaţionale, într-un efort global de a aduce pace și înțelegere internațională în toată lumea.

“Rotaract” vine de la “Rotary in Action”, deşi numele a provenit inițial de la o combinație între “Rotary” și “Interact” (International + Action), programul la nivel de liceu creat de către Rotary International în 1962.

Majoritatea activităților Rotaract au loc la nivel de club. Cluburile Rotaract organizează întâlniri formale, de obicei, la fiecare două săptămâni, cu invitaţi speciali, excursii, activități sociale, discuții sau vizite la alte cluburi. Membrii clubului se întâlnesc în anumite zile desemnate pentru munca la proiectele de servicii, evenimente sociale, sau ateliere de dezvoltare profesională/leadership.

Scopul Rotaract este de a oferi o oportunitate pentru tineri, bărbați și femei, pentru a-şi spori cunoștințele și abilitățile care îi vor ajuta în dezvoltarea personală, pentru a răspunde nevoilor fizice și sociale ale comunităților lor, și a promova relații mai bune între toți oameni din intreaga lume prin prietenie și servicii.

Pentru a fi eligibili pentru calitatea de membri, viitorii membri trebuie să fie între 18-30 de ani, să demonstreze că sunt dedicaţi obiectivelor Rotaract, și să arate că au o poziție bună în comunitate. După ce au fost aprobaţi de către club, viitorii membri sunt invitaţi să devină membri, cunoscuţi sub numele de “rotaractieni”. Cluburile percep în general o mică taxă anuală de membru pentru a acoperi costurile. San Diego State Rotaract este singurul clun Rotaract Club care recurg la interviuri și primesc numai primii 50 de lideri din campus care au făcut o pasiune din “a servi mai presus de sine.”

Programe

Rotaract desfășoară mai multe programe, care sunt activități cu scop caritabil. Rolul dual al Rotaract este pentru tineri (între 18-30 de ani) şi elevi şi studenţi pentru “a da ceva înapoi.”

Multe dintre aceste programe sunt colectări de fonduri deținute în comun cu Rotary International pentru alte acte de caritate.

În întreaga lume, multe cluburi Rotaract sunt, de asemenea, implicate în furnizarea de proiecte în folosul comunității directe.

MDIO

Organizațiile de informare multidistrictuale Rotaract (MDIO) funcționează ca centre regionale de resurse pentru rotaractieni. Ele cuprind cluburi Rotaract din două sau mai multe districte, într-o țară sau în mai multe țări. MDIO sunt formate pentru a difuza informații și pentru a facilita comunicarea între cluburile Rotaract din districtele participante. MDIO sunt vehicule excelente de comunicare a actualizărilor de program, știri locale și internaționale, precum și buletine de evenimente, și pentru unirea Rotaractienilor din diferite cluburi şi districte într-o anumită regiune. MDIO oferă frecvent informații rotaractienilor sub formă de publicații, servicii de Internet, și legături directe cu personalul Rotary International.

Cum functionează?

Toate eforturile Rotaract încep la nivel local, la bază, membrii clubului adresându-se nevoilor fizice si sociale ale comunităţilor lor, în timp ce promovează înţelegerea internaţională şi pacea prin intermediul unui cadru de prietenie şi de servicii.

Oportunităţi pentru membrii Rotaract

Membrii Rotaract au posibilitatea:

  • să lucreze împreună cu cluburile Interact sau mentorii membrilor Interact
  • să particpe la Rotary Youth Leadership Awards
  • să devină membri ai echipelor Rotary Foundation Ambassadorial Scholars  sau Group Study Exchange
  • să devină membri ai cluburilor locale Rotary după ce se retrag din clubul Rotaract.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte