Membrii cluburilor Rotary. Înscrierea . Rotarieni.

În conformitate cu statutele sale (“Carte”), Rotary se definește ca o organizație non-partizană, non-sectară. Aceasta este deschisă pentru liderii din afaceri și profesionişti cu vârsta minimă de 18 ani, fără a ține cont de statutul economic.

Se poate contacta un club Rotary pentru a întreba despre înscrierea ca membru, dar poţi deveni membru al unui club Rotary numai în cazul în care eşti invitat, nu există nici o prevedere privind înscrierea fără o invitație. întrucât fiecare candidat rotarian are nevoie de un sponsor care să îi gireze ănscrierea, care este un membru rotarian. Unele cluburi, deși nu toate, au criterii de aderare exclusiviste: reputația în afaceri sau profesională poate fi un criteriu specific de evaluare pentru invitația de înscriere ca membru, iar reprezentare într-o anumită profesie sau domeniu de afaceri poate fi limitată la un procentaj maxim pentru membrii unui anumit club.

Membri activi

Înscrierea ca membru activ se face pe bază de invitaţie de la un Rotarian curent, pentru profesioniști sau oameni de afaceri care lucrează în diverse domenii de activitate. Fiecare club poate limita până la zece la sută numărul membrilor reprezentând fiecare activitate sau profesie în domeniul specific pe care îl servesc . Scopul cluburilor este de a promova servicii pentru comunitatea în care lucrează, precum și pentru întreaga lume. Multe proiecte sunt organizate pentru comunitatea locală de un singur club, iar alte proiecte sunt organizate la nivel global.

Membri de onoare

Membrii de onoare sunt persoane alese de un club Rotary din oameni care s-au distins prin servicii meritorii în promovarea idealurilor Rotary. Funcţia de membru de onoare este acordată numai în cazuri excepționale. Membrii de onoare sunt scutiți de plata taxelor de admitere și taxele periodice. Ei nu pot vota și nu sunt eligibili pentru a deține nicio funcție în clubul lor. Funcţia de membru de onoare este limitată în timp și se termină în mod automat la sfârșitul perioadei, de obicei un an. Aceasta poate fi prelungită pentru o perioadă suplimentară, sau poate fi de asemenea revocată în orice moment. Exemple de membri de onoare sunt șefii de stat sau foștii șefi de stat, oameni de știință celebri sau alte persoane recunoscute.

Femei membri Rotary

Din 1905 până în anii 1980, femeile nu aveau voie să devină membri în cluburile Rotary, cu toate că multe din soțiile rotarienilor, inclusiv soția lui Paul Harris, au fost membri ai unui cluv similar, “Inner Wheel”. Dae femeile au participat înr-un fel sau altul la activitatea cluburilir Rotary. Inclusiv soția lui Paul Harris a ţinut numeroase discursuri în acest sens. În 1963 s-a constatat că practica rotarienilor de a-şi implica soţiile în activitățile cluburilor a ajutat la emanciparea femeilor în unele țări.

Cluburile irlandeze au discutat despre admiterea femeilor în calitate de membri încă din 1912, dar propunerea s-a împotmolit din cauza unor probleme de clasă socială.

Problema egalităţii de gen în Rotary a depăşit graniţele teoretice atunci când, în 1976, Rotary Club din Duarte, California, a recunoscut trei femei în calitate de membri. După ce clubul a refuzat să elimine femeile din club, în 1978 Rotary International a revocat clubul. Clubul din Duarte a intentat proces în instanțele din California, susținând că Cluburile Rotary sunt stabilimente de afaceri reglementate de Legea drepturile civile Unruh din California, care interzice discriminarea pe bază de rasă, sex, religie sau origine etnică. Rotary International a contestat decizia la Curtea Supremă a SUA. Avocaţii RI au susținut că ” … [ decizia ] amenință să ne transformăm în toată lumea într-un motel”.

Clubul Duarte nu a fost singurul care s-a opun conducerii RI. Cuburile Seattle International District au votat în unanimitate să admită femei în 1986. Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, în 4 mai 1987, a confirmat decizia din California. Rotary International a eliminat apoi cerințele de gen din restricţiile sale pentru confirmarea cluburilor, și multe cluburi din toată lumea au optat să includă femeile în calitate de membri ai cluburilor Rotary.

Primul președintele de club femeie ales a fost Silvia Whitlock de la Clubul Rotary din Duarte, California, Statele Unite ale Americii, în 1987.

Până în 2007, a existat un administrator femeie în conducerea Fundaţiei Rotary, în timp ce guvernatori de district și președinți de club femei au devenit un aspect comun.

Femeile reprezintă în prezent 15 % din membrii Rotary International (22% în America de Nord).

În 2013, Anne L. Matthews, un rotarian din Carolina de Sud, şi-a început mandatul său ca prim vice-președinte al Rotary International. De asemenea, în 2013, Nan McCreadie a fost numită ca primul presedinte femeie al Rotary International în Marea Britanie și Irlanda.

Prima femeie din Rotary în Ghana, Africa de Vest, a fost Hilda Danquah (Clubul Rotary din Cape Coast), în 1992.

Traducere şi adaptare din Wikipedia sub licenţă gratuită GNU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte