Fundaţia Rotary

FoundationFundatia Rotary este o organizație non-profit care sprijină eforturile Rotary International pentru a se ajunge la înțelegere și pacea mondială prin programe internaționale de schimb umanitar, educațional, și cultural. Ea este sprijinită exclusiv prin contribuțiile voluntare ale rotarienilor și prietenilor Fundației, care împărtășesc viziunea unei lumi mai bune.

Fundația a fost creată în 1917 de către al șaselea președinte Rotary International, Arch C. Klumph, ca un fond de dotare pentru Rotary pentru “a face bine în lume.” Capitalul acesteia a crescut de la o contribuție inițială de doar 26,5 dolari la peste 1 miliard de dolari SUA. Este una dintre cele mai mari și mai prestigioase programe de burse internaționale din lume.

Fundaţia Rotary ajută cluburile şi districtele Rotary să colaboreze pentru a oferi servicii semnificative, durabile. Granturile fundaţiei susţin proiecte care oferă apă curată, îngrijire medicală, cursuri de alfabetizare, şi alte aspecte esenţiale pentru persoanele din întreaga lume care au nevoie de ele. Din 1947, rotarienii au contribuit cu aproape 2,9 miliarde dolari prin fundaţie pentru a finanţa aceste eforturi vitale.

Contribuţiile fiecărui rotarian la fundaţie asigură posibilitatea schimbării durabile a comunităţilor aflate în nevoie. Adresează-te preşedintelui comitetului Fundaţiei Rotary a clubului tău pentru a afla cum poţi sprijini fundaţia

Serveşte pe plan internaţional

  • Implică-te în proiectele de servicii internationale ale clubului dumneavoastră.
  • Utilizează baza de date on-line ProjectLINK pentru a afla mai multe despre proiectele de servicii internaţionale ale altor cluburi care au nevoie de voluntari sau de alte tipuri de asistenţă.
  • Găzduieşte un schimb de elevi Rotary care vizitează districtul tău.

Ajută la dezvoltarea Rotary

  • Recomanda un prieten sau coleg pentru înscrierea ca membru în club. Toţi rotarienii pot – şi ar trebui – să invite noi membri.
  • Participă la un program de instruire a conducerii clubului.
  • Spune prietenilor şi colegilor despre modul în care clubul ajută comunitatea.
  • Subliniază oportunitatea unică Rotary în crearea de reţele cu lideri din multe profesii.

Programe

Eradicarea poliomielitei

Polioplus_endpolioPolioPlus: Rotarienii s-au mobilizat cu sutele de mii pentru a se asigura că copiii sunt vaccinaţi împotriva acestei boli care produce paralizia, și că boala este bine monitorizată în ciuda infrastructurii slabe, a sărăciei extreme, și a conflictelor civile din multe țări. Încă de la începuturile programului PolioPlus în 1985, mai mult de două miliarde de copii au primit vaccinul polio oral. Până în prezent, în 209 de țări, teritorii și regiuni din întreaga lume s-a eradicat complet poliomielita. Începând cu luna ianuarie 2012, în India a fost eradicată complet poliomielita, pentru prima dată în istorie, rămânân doar Pakistan, Nigeria și Afganistan cu poliomielita endemică. Din iunie 2011, Rotary a cheltuit mai mult de 850 milioane dolari SUA pentru eradicarea poliomielitei la nivel mondial. Rotary a primit 355 milioane dolari în subvenţii pentru acest program de la Fundaţia Bill si Melinda Gates. Rotary s-a angajat să crească această sumă la 200 milioane dolari până la 30 iunie 2012, și a atins acest obiectiv până în ianuarie 2012, ceea ce reprezintă încă 555 milioane dolari pentru eradicarea poliomielitei.

PolioPlus Fund: Granturi sprijinite din Fondul PolioPlus care sunt în primul rând orientate spre eforturile la nivel național și supra-național. De exemplu, Comitetele Naționale PolioPlus sau o agenție partener important, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății sau UNICEF, pot aplica pentru aceste fonduri. Suportul este disponibil pentru eforturile de eradicare în țări cu poliomielita endemică, recent endemice, și de mare risc, inclusiv pentru Zilele Naţionale pentru Imunizare, monitorizarea transmisiei poliovirusului, și alte activități.

PolioPlus Partners este un program care permite rotarienilor să participe la efortul de eradicare a poliomielitei, contribuind la activități specifice de mobilizare socială și de supraveghere în țările polio endemice. În 2003-2004, granturi au fost aprobate în Africa și Asia de Sud pentru un total de 330.000 dolari.

Programe de granturi umanitare

Health_hunger_humanityDisaster Recovery: Facilitează eforturile cluburilor pentru a sprijini pregătirea pentru dezastre și de recuperare.

District Simplified Grants: Suport pentru activități de servicii pe termen scurt sau eforturile umanitare ale districtelor din comunităţile la nivel local sau la nivel internațional. Acest program a început în 2003-2004 și a finanţat proiecte în 44 de țări, cu un cost de 5.2 milioane dolari.

Health, Hunger and Humanity (3-H) Grants: Suport pe scară largă, cu proiecte de la doi la patru ani care îmbunătăţesc sănătatea, atenuează foametea, sau promovează dezvoltarea umană. Din 1978, au fost finanţate proiecte în 74 de țări cu un cost de 74 milioane dolari. Începând cu 1 iulie 2009, Fundația nu mai acordă granturi 3-H, cu excepția proiectelor în curs de dezvoltare pentru a sprijini proiectele de apă și canalizare din Ghana, Filipine, și Republica Dominicană.

3-H Planning Grants: Suport pentru activitățile de planificare a cluburilor şi districtelor Rotary pentru proiecte 3-H de dimensiuni și impact semnificativ. De asemenea, în moratoriu în legătură cu programul de granturi 3-H.

Matching Grants: Furnizarea de fonduri de conectare pentru proiectele de servicii internaţionale ale cluburilor şi districtelor Rotary. Din 1965, mai mult de 20.000 de astfel de granturi au fost finanțate în 166 de țări, cu un cost de peste 198 de milioane de dolari SUA.

Programe educaționale

Ambassadorial Scholarships: Fundaţia sprijină cel mai mare și cel mai internațional program de burse non-guvernamentale din lume. Oamenii de ştiinţă studiază în cadrul acestui program într-o altă țară decât a lor, unde servesc ca ambasadori neoficiali ai bunăvoinței. Din 1947, peste 37.000 de oameni de știință din aproximativ 110 ţări au primit burse, cu un cost de aproape 446 milioane de dolari.

Group Study Exchange (GSE): Aceste premii anuale sunt destinate districtelor Rotary pereche pentru a asigura cheltuielile de deplasare pentru o echipa de non-rotarieni dintr-o varietate de vocații. Gazdele rotariene organizează un itinerar de la patru până la șase săptămâni cu puncte de atracţie educaționale și culturale de interes. Din 1965, aproape 48.000 de persoane din peste 11.000 de echipe din peste 100 de țări au participat, cu un cost de 85 milioane dolari.

Rotary Peace Fellowships: Până la 100 de cercetători sunt selectaţi în fiecare an, într-un proces competitiv la nivel global bazat pe realizările personale, academice şi profesionale. Cercetătorii câștiga un grad de masterat sau un certificat de dezvoltare profesională în studii ale păcii și conflictelor la unul dintre cele șase Centre de Pace Rotary din universități de top din Australia, Anglia, Suedia, Japonia, Statele Unite și Thailanda.

Rotary Grants for University Teachers: acordate profesorilor de facultate pentru a preda într-o țară în curs de dezvoltare de la trei la zece luni. Din 1985, 377 de profesori universitari au împărtășit experiența lor cu un colegiu sau universitate într-o țară în curs de dezvoltare. Începând cu 1 iulie 2009, Fundația a întrerupt acest program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte