Testul celor patru căi, pentru rotarieni

Testul celor patru căi

Testul celor 4 Căi pentru ceea ce credem, spunem sau facem”, este un test utilizat de către membrii Rotary în întreaga lume ca un cod moral pentru relațiile personale și de afaceri. Testul poate fi aplicat la aproape orice aspect al vieții. Testul este atribuit original lui Herbert J. Taylor, un american din Chicago, care l-a stabilit pentru a salva Club Aluminum Products Distribution Company de la faliment. Acesta a fost adoptat mai târziu de către Rotary International.

Istoria

La începutul anilor 1930 Herbert J. Taylor un american, şi-a propus să salveze compania de distribuție Club Aluminum Products de la faliment. Era singura persoană din compania cu 250 de angajați care încă mai spera. Planul său de redresare a început cu schimbarea climatului etic al companiei. El a explicat astfel:

“Prima etapă a fost de a stabili politici pentru companie care vor reflecta o etică și o morală superioare, pe care Dumnezeu le-ar dori în orice afacere. Dacă oamenii care au lucrat pentru Club Aluminum ar fi gândit corect, aş fi știut că fac ceea ce e corect. Ceea ce aveam noi nevoie era un ghid simplu, ușor de ținut minte pentru un comportament corect – un fel de etalon etic pe care noi toți în cadrul companiei l-am putea memora și aplica la ceea ce gândim, spunem și facem.

Am cautat prin multe cărți pentru răspunsul la nevoille noastre, dar expresiile potrivite îmi scăpau, așa că am făcut ceea ce de multe ori fac atunci când am o problemă la nu găsesc răspuns: mă întorc la Cel care are toate răspunsurile. M-am aplecat peste biroul meu, cu capul în mâini și m-am rugat. După câteva momente, m-am uitat în sus și am văzut un carton alb. Am scris pe el douăzeci și patru de cuvintele care mi-au venit în minte:

1. Este adevărat? 2. Este cinstit pentru oricine este implicat? 3. Va întări şi stimula atât prietenia cât şi bunăvoinţa? 4. Va servi în beneficiul tuturor celor implicaţi? L-am numit “Testul cu patru căi” pentru ceea ce credem, spunem sau facem.”

Adoptarea testului de Rotary International

În 1940, când Taylor a fost director internațional al Rotary, el a oferit Testul celor patru căi organizaţiei,acesta fiind adoptat de către Rotary pentru uz intern și promovare. Niciodată nu s-a schimbat, testul cuvânt cu cuvânt rămânând până astăzi o parte centrală a structurii Rotary permanent în întreaga lume, și este considerat ca standard prin care toate comportamentele ar trebui să fie măsurate. Testul a fost promovat în întreaga lume și este folosit în nenumărate forme de încurajare a practicilor etice personale și de afaceri. Taylor a acordat lui Rotary International dreptul de a folosi testul în anii 1940 și drepturile de autor în 1954, păstrând drepturile de a folosi testul pentru sine, Club Aluminum Company şi Christian Workers Foundation.

Testul celor patru căi

Testul celor patru căi este un ghid etic nepartizanași nonsectarian pentru rotarieni pentr a-l utiliza în relațiile lor personale și profesionale. Testul a fost tradus în mai mult de 100 de limbi, iar Rotarienii îl reamintesc la întâlnirile de la club:

Despre ceea ce credem, spunem sau facem

  1. Este ADEVĂRAT?
  2. Este CINSTIT pentru oricine este implicat?
  3. Va întări şi stimula atât PRIETENIA cât şi BUNĂVOINŢA?
  4. Va servi în BENEFICIUL tuturor celor implicaţi?

Traducere parţială din Wikipedia

2 thoughts on “Testul celor patru căi, pentru rotarieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte