Istoria Rotary International – Începutul

Paul_Harris_-_Parque_del_Oeste_-_01Primul Club Rotary a fost înfiinţat atunci când avocatul Paul P. Harris a fost solicitat să participe la o reuniune împreună cu trei parteneri de afaceri în centrul oraşului Chicago, în biroul unui prieten al lui Harris, Gustave E. Loehr, în Unity Building, Dearborn Street, pe 23 februarie 1905. Pe lângă Harris şi Loehr (inginer minier), au participat Silvester Schiele (comerciant cu cărbune) şi Hiram E. Shorey (croitor). Aceştia au ales numele de Rotary pentru că, la început, întâlnirile săptămânale ale clubului erau găzduite pe rând de fiecare membru. După un an, clubul din Chicago a devenit atât de mare încât a trebuit să se adopte practica actuală obişnuită de de stabilire a unui loc fix de întâlnire.

Următoarele patru cluburi Rotary au fost înfiinţate în oraşele din vestul Statelor Unite, începând cu San Francisco, apoi Oakland, Los Angeles, şi Seattle. Asociaţia Naţională a Cluburilor Rotary din America a fost înfiinţată în 1910. Pe 22 februarie 1911, a avut loc prima reuniune a Clubului Rotary Dublin în Dublin, Irlanda. Acesta a fost primul club înfiinţat în afara Americii de Nord. În aprilie 1912 Rotary a închiriat un club din Winnipeg, Manitoba, Canada, marcând astfe prima înfiinţare a unui club de servicii în stil american în afara Statelor Unite. Pentru a reflecta înfiinţarea unui club în afara Statelor Unite, numele asociaţiei a fost schimbat în Asociaţia Internaţională a Cluburilor Rotary, în 1912.

În august 1912, Rotary Club din Londra, a primit aprobarea de asociere, marcând astfel primul club Rotary recunoscut în afara Americii de Nord. Mai târziu a devenit cunoscut faptul că clubul Dublin din Irlanda a fost organizat înainte de Clubul de la Londra, dar clubul Dublin nu a primit decât după cea a Clubului de la Londra.

În timpul primului război mondial, Rotary în Marea Britanie s.a dezvoltat de la 9 la 22 cluburi, alte cluburi timpurii fiind înfiinţate de asemenea în alte ţări, precum cel din Cuba în 1916, China în 1919, şi India în 1920.

În 1922 numele asociaţiei a fost schimbat în Rotary International. Prin 1925 Rotary includea 200 de cluburi, cu peste 20.000 de membri.

Imagine http://en.wikipedia.org/wiki/File:Paul_Harris_-_Parque_del_Oeste_-_01.jpg

Traducere şi adaptare din Wikipedia sub licenţă gratuită GNU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte