Organizarea şi administrarea Rotary International

Pentru a putea rula programele sale de servicii, Rotary este structurat în cluburi, disticte, şi structuri internaţionale. Membrii cluburilor Rotary se numesc rotarieni. Cluburile sunt confirmate de organizația globală Rotary International, cu sediul in Evanston, Illinois. În scopuri administrative, peste 32.000 de cluburi din întreaga lume sunt grupate în 529 de districte, iar districtele in 34 de zone.

Cluburile Rotary

Clubul Rotary este unitatea de bază a activității Rotary, și fiecare club îşi alege membrii. Inițial a existat o limitare la un singur club pe oraș sau municipiu, dar Rotary International a încurajat formarea mai multor cluburi în orașele mai mari. Cele mai multe cluburi se întâlnesc săptămânal, de obicei cu ocazia unui prânz sau cina, într-o locaţie fixă, cu care ocazie rotarienii pot discuta problemele clubului și conversează cu invitații. Fiecare club desfășoară , de asemenea, diverse proiecte de servicii în comunitatea locală, și participă la proiecte speciale care implică alte cluburi din districtul de care aparţine. Ocazional, participă la un proiect special al unui club înfrăţit dintr-o altă țară. Cele mai multe cluburi organizează, de asemenea, evenimente sociale, cel puțin trimestrial, și chiar mai des în unele cazuri.

Fiecare club își alege propriul președinte și conducerea dintre membrii săi activi pentru un mandat de un an. Cluburile se bucură de autonomie considerabilă conform statutululi Rotary International. Organismul de conducere al clubului este Consiliul Clubului, format din președintele clubului (care servește ca președinte al consiliului), un preşedinte ales, secretarul clubului, trezorierul clubului, și mai mulți directori ai Consiliului Clubului, inclusiv fostul preşedinte și viitorul președinte. Președintele numește de obicei directorii care servesc ca președinți ai principalelor comisii din club, inclusiv cele responsabile de funcţionarea clubului, profesionale, în folosul comunității, pentru tineret, și pentru aspectele internaționale.

Districtele Rotary

Districtul Rotary este conduse de un guvernator, care este ofițer Rotary International și reprezintă consiliul de administrație al Rotary International în acea regiune. Fiecare guvernator este numit de către cluburile care aparţin de districtul respectiv, și ales cu ocazia reuniunii cluburi din Convenția RI care se ţine anual într-o altă țară. Guvernatorul districtului numește guvernatorii asistenţi dintre Rotarienii din district pentru a-l ajuta la gestionarea activităţii Rotary și în proiecte cluburilor din district. Deci guvernatorul districtului este numit de către cluburile din district și a ales în mod oficial de la reuniunea anuală internaţională a cluburilor.

Zonele Rotary

Aproximativ 15 districte Rotary formează o zonă. Un director de zonă, care servește ca membru al consiliului de administrație Rotary International, coordonează două zone. Directorul de zonă este numit de către cluburile din zonă și ales în cadrul Convenției Rotary International pentru doi ani consecutivi.

Rotary International

Rotary_International_Headquarters

Rotary International este condus de un consiliu de administrație compus din președintele internațional, președintele ales, secretarul general, și 17 directori zonali. Numirea și alegerea fiecărui președinte se fac cu unu până la trei ani înainte de preluarea efectivă a funcţiei, și se bazează pe cerințele care includ echilibrul geografic între zonele Rotary și serviciile anterioare ca guvernator districtual și membru al consiliului. Comitetul internațional se întrunește trimestrial pentru a stabili politicile și a face recomandări pentru organele de conducere generale, Convenția Rotary International, şi Consiliului legislativ Rotary International.

Şeful executiv al Rotary International este secretarul general, care conduce un personal de aproximativ 600 de persoane care lucrează la sediul internațional în Evanston, și în șapte birouri internaționale din întreaga lume.

Traducere şi adaptare din Wikipedia sub licenţă gratuită GNU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte