Proiecte pentru apa potabilă în Drobeta Turnu Severin

Drobeta Turnu Severin

În prezent există un unic furnizor de servicii de alimentare cu apă potabilă pentru Drobeta Turnu Severin, care asigură acest serviciu pentru toţi locuitorii oraşului.

Infrastructura de alimentare cu apă prezint un grad avansat de uzură, fără sisteme de automatizări, şi este mare consumatoare de energie. Atât arterele principale cât si cele secundare prezintă deficienţe, vane colmatate, fisuri, precum şi garnituri care nu mai etanşează, conform unui raport întocmit la solicitarea primăriei. Ca urmare, în sistem există pierderi foarte mari de apă.

Sursa de alimentare cu apă a oraşului Drobeta Turnu Severin este fluviul Dunărea, prin puţurile forate pe malul Dunării.

Sistemul de alimentare cu apă dispune de mai multe staţii pentru captare, atât pentru oraş cât şi pentru cartierele limitrofe, dotate cu pompe, deşi unele dintre acestea sunt foarte vechi.

Furnizorul de servicii nu are în exploatare staţii de pompare intermediare. Există însă staţii de pompare în administrarea RAAN, ROMAG TERMO, deşi situaţia lor este incertă în contextul apropiatei închideri a ROMAG PROD şi a stiaţiei financiare precare a regiei. De asemenea, sistemul de alimentare cu apă al municipiului Drobeta Turnu Severin dispune de o instalaţie de tratare a apei uzate.

Drobeta Turnu Severin se numără printre cele 47 de localităţi urbane din România care deverseaza apele uzate în receptorii naturali fără epurarea prealabilă a acestora, conform aceluiaşi raport. Poluarea apei reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu din România, iar Dunărea acumulează pe parcursul ei european o mulţime de reziduuri, atât prin deversări controlate şi necontrolate cât şi prin avarii ale navelor care circulă pe Dunăre. Mare parte din aceste reziduuri sunt toxice şi sunt neutralizate doar în zeci de ani, uneori chiar după o perioadă mult mai îndelungată

Situaţia critică a staţiilor de epurare este generata de vechimea reţelelor de canalizare şi a instalaţiilor de epurare, de modificare a capacităţii de epurare, fără adaptarea acesteia la parametrii constructivi, şi de situaţia financiară precară a operatorilor de utilităţi publice.

Locuitorii municipiului se confrunta, in continuare, cu calitatea slabă a apei potabile (din cauza capacităţii insuficiente de tratare a apei preluate din Dunăre) şi cu pierderile pe reţea. Insuficienţa investiţiilor efectuate până în prezent în infrastructura de apă şi canalizare nu a permis atingerea parametrilor ceruţi de normele UE.

Pentru rezolvarea acestor probleme, a existat un proiect ISPA, «Reabilitarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare in Drobeta Turnu Severin », care urma să fie finalizat în 2009.

Reţeaua de furnizare de apă potabilă, instalaţiile de tratare şi reţelele de canalizare pentru apa uzată şi managementul deşeurilor solide sunt încă slabe, atât sub aspectul cantităţii cât şi al calităţii. De aceea, este necesară reabilitarea şi modernizarea acestor reţele pentru a putea înlătura sau evita posibilele cauze de îmbolnăviri ale populaţiei.

În acest sens, Asociaţia Rotary Club Turnu Severin Continental îşi propune ca, în funcţie de posibilităţile proprii, să colaboreze cu specialişti în domeniu şi să participe activ la procesul de reabilitare şi modernizare a ainstalaţiilor pentru apa potabilă, pentru:

  • alimentarea consumatorilor cu apă de calitate în conformitate cu standardele României şi UE
  • reducerea pierderilor de apă
  • introducerea tehnologiilor eficiente dar acceptabile pentru condiţiile de mediu
  • reducerea riscului de îmbolnăvire a populaţiei din Drobeta Turnu Severin, prin curăţarea reţelelor
  • regenerarea mediuluii natural în zonă,
  • eliminarea poluanţilor bacteorologici şi chimici din apa potabilă furnizată
  • o permanentă monitorizare a calităţii apei, în conformitate cu standardele stabilite;

Donaţi pentru implicarea asociaţiei noastre în îmbunătăţirea calităţii apei potabile în Drobeta Turnu Severin!

Nume asociaţie: ASOCIATIA ROTARY CLUB TURNU SEVERIN CONTINENTAL
Adresa: B-dul Tudor Vladimlrescu nr.76, Camera 2, Drobeta Turnu Severin, Judeţul Mehedinţi, Romania
Cod fiscal: 28369360
Banca: ING Romania
Cont bancar (IBAN): RO36 INGB 0000 9999 0244 4663
Codul SWIFT (pentru transfer bancar din străinătate): INGBROBU

Rotary Club Drpbeta Turnu Severin Continental

Proiecte şi acţiuni caritabile desfăşurate de noi până în prezent:

1 thought on “Proiecte pentru apa potabilă în Drobeta Turnu Severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte